ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شاه و اسرائیل| دلال اولین سازش میان اعراب و اسرائیل که بود؟ ایالات متحده آمریکا

شاه و اسرائیل| دلال اولین سازش میان اعراب و اسرائیل که بود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در سفر شاه به مصر در سال 53، وی تلاش کرد تا با سرمایه‌گذاری در این کشور به بهبود اوضاع اقتصادی مصر کمک کند؛ به‌ویژه که سیاست سادات نیز دوری از شوروی و نزدیکی به بلوک غرب و آمریکا بود و شاه ایران در این مسئله نقش مهمی داشت. - اخبار سیاسی -
28 دی ماه 57، هواپیمای محمدرضا پهلوی در آسوان مصر بر زمین نشست؛ کشوری که اولین و آخرین اقامتگاه شاه بعد از فرار از ایران بود و 14 مرداد 59 در همان کشور فوت کرد و مدفون شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
رابطه رژیم محمدرضا پهلوی با حکومت مصر، فراز و نشیب‌های مختلفی داشت.
درست 12 ماه قبل از فرار شاه از ایران به مصر، وی 19 دی ماه 56 به مصر رفته بود تا برای توافق سازش بین سادات و رژیم صهیونیستی رایزنی کند. در حقیقت عامل تعیین‌کننده در در روابط دو کشور، مسئله اسرائیل بود!
خبرگزاری تسنیم به‌مناسبت آغاز دهه فجر و همچنین تحولات منطقه، به بازخوانی روابط شاه پهلوی و اسرائیل و خیانت‌های این رژیم به ملت ایران در پیش از انقلاب و خوش‌خدمتی‌های شاه به صهیونیست‌ها می‌پردازد.
شاه و اسرائیل| تأمین نفت و کلاهبرداری میلیارددلاری از پهلوی
محمدرضا پهلوی و مصر؛ از قطع ارتباط با ناصر تا پیوند عمیق با سادات
جمال عبدالناصر بنیانگذار جمهوری عربی مصر که داعیه رهبری جهان عرب در دوران زمامداری خود را داشت از جمله مخالفان سرسخت اسرائیل بود، هرچند در جنگ 6 روزه موفق نشد نسخه رژیم صهیونیستی را بپیچد و شکست خورد؛ عبدالناصر در مسئله ملی شدن کانال سوئز، دکتر مصدق را الگوی خویش و زعیم شرق می‌دانست؛ نخست‌وزیری که با کودتای 28 مرداد برکنار شد و شاه با کمک آمریکا و انگلیس به تخت سلطنت برگشت.
بعد از برکناری مصدق و فوت عبدالناصر، در ایران و مصر دو نفر بر سر کار بودند که یک وجه مشترک آن دو را به‌شدت به‌هم نزدیک می‌کرد و آن هم سازشکاری و ارتباط با اسرائیل بود.
شاه و انورسادات؛ از جدال لفظی تا هم‌پیمانی
اولین رویارویی شاه و انورسادات به کنفرانس کشورهای اسلامی در رباط پایتخت مراکش باز می‌گشت. 30 مرداد 1348 دنیس روهان یک یهودی افراطی استرالیایی مسجد‌الاقصی را به آتش کشید و بخش‌های مهمی از مسجد از جمله طاق سنگی بزرگ که در زیر گنبد مسجد قرار داشت و نیز گنبد چوبی داخل محراب با کاشی‌های رنگی دیواره جنوبی و تمام مرمرهای رنگی نصب‌شده بر روی آن و همچنین 48 پنجره و منبر و محراب صلاح‌الدین ایوبی به آتش کشیده شد.
این مسئله موجب شد تا برای اولین‌بار کشورهای اسلامی علیه این اتفاق گردهم بیایند که جرقه تشکیل سازمان کنفرانس اسلامی بود؛ در این اجلاس انور سادات که معاون رئیس جمهور مصر بود از کمک‌های رژیم وقت ایران به اسرائیل در جنگ 6 روزه انتقادات تندی کرد که به جدال لفظی بین دو نفر انجامید؛ هرچند در پایان اجلاس سعی کرد بخاطر آن اظهارات از شاه دلجویی کند.
با وفات عبدالناصر در سال 1349 و روی کار آمدن سادات در مصر به‌عنوان رئیس جمهور، روابط ایران و مصر وارد مرحله تازه‌ای شد.
با حضور هویدا، نخست‌وزیر وقت در تشییع جنازه ناصر و سپس حضور سادات در تهران یک‌سال پس از روی کار آمدنش، کم‌کم شرایط روابط دو کشور روبه بهبود می‌رفت؛ مرحله تازه‌ای که ایران علاوه بر کمک به مصر در زمینه‌های انرژی و اقتصادی، نقش دلالی برای ارتباط یک کشور عربی با رژیم صهیونیستی را ایفا کرد.
بعد از جنگ یوم کیپور که بین دو کشور عربی سوریه و مصر با رژیم صهیونیستی برای بازپس‌گیری مناطق از دست رفته دو کشور در جنگ 6 روزه بود اما نتیجه‌ای برای هیچ‌کدام در بر نداشت و مصر پیش از سوریه به آتش‌بس با اسرائیل تن داد. مسئله‌ای که موجب شد تا حافظ اسد به‌رغم آماده شدن برای یک حمله بزرگ آتش‌بس را بپذیرد.
در این جنگ کشورهای عربی با افزایش قیمت نفت و تحریم فروش نفت به اسرائیل و آمریکا، تلاش کردند موازنه را به نفع اعراب تغییر دهند اما شاه ایران مانند جنگ 6 روزه نفت اسرائیل را تأمین می‌کرد اما در مقابل تلاش کرد از سادات نیز با فروش نفت و در اختیار قراردادن حریم هوایی ایران به شوروی برای کمک به ارتش سوریه، نقشی بینابین را بازی کند.
این بازیگری موجب گسترش روابط ایران و مصر در سال‌های بعد شد و حکومت شاهنشاهی ایران کوشش کرد نقش میانجی را بین اسرائیل و مصر بازی کند. در سفر شاه به مصر در سال 53، وی تلاش کرد تا با سرمایه‌گذاری در این کشور به بهبود اوضاع اقتصادی مصر کمک کند؛ به‌ویژه که سیاست سادات نیز دوری از شوروی و نزدیکی به بلوک غرب و آمریکا بود و شاه ایران در این مسئله نقش مهمی داشت.
کمپ دیوید و دلالی شاه برای مصر و اسرائیل
تلاش‌های شاه ایران برای یک پیمان صلح بین اعراب و اسرائیل موجب شد تا وقتی انورسادات در سال 1354 در برابر چشمان بهت‌زده مصریان، دیگر اعراب و مسلمانان به اسرائیل سفر می‌کند و همین سرآغاز گفت‌وگوهایی بین مقامات مصر و رژیم صهیونیستی است.
در سفر سادات در 25 خرداد 1355 به ایران نیز مقامات مصری بیان بیان می‌کنند که در این سفر شاه ایران تلاش بسیاری در جهت ترغیب سادات به برقراری رابطه با اسرائیل انجام داده است.
روند برقراری روابط دیپلماتیک میان مصر و اسرائیل با تشویق و ترغیب ایران و آمریکا به همین منوال پیش می‌رفت تا اینکه در 3 دی 1356، مناخیم بیگن، نخست‌وزیر وقت اسرائیل، در رأس یک هیأت وارد اسماعیلیه شد و با انور سادات که او نیز در رأس هیأتی مصری بود به تبادل نظر و مذاکره پرداخت. در جلسه‌ای که میان آن دو برگزار شد، طرح تشکیل کمیسیون نظامی(در جهت عقب‌نشینی نظامیان اسرائیل از شبه جزیره سینا)، کمیسیون مدنی و کمیسیون سیاسی(مساله فلسطینی) بیان می‌شود.
در نهایت پیمان کمپ دیوید پس‌از دوازده روز مذاکرات مخفی و با میانجی‌گری آمریکا در استراحتگاه معروف روسای جمهور این کشور (کمپ دیوید) نهایی شد و در تاریخ 26 شهریور 1357 با حضور جیمی کارتر، رئیس‌جمهور وقت آمریکا در کاخ سفید به امضای نهایی رسید.
در زمان امضای این توافقنامه، اردشیر زاهدی آخرین سفیر ایران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در آمریکا به نمایندگی از محمدرضا شاه شرکت داشت و از سوی ایران پیمان صلح میان مصر و اسرائیل را به مردم هردو کشور تبریک گفت!
توافقی که شاه ایران دلال امضای آن بود اگرچه برای اسرائیلی‌ها یک پیروزی به حساب می‌آمد اما برای انور سادات عاقبت خوشی را رقم نزد! با امضای معاهده کمپ دیوید، کشورهای عربی مصر را تا سال 1981 از اتحادیه عرب اخراج کردند و مقر اتحادیه نیز از قاهره به تونس منتقل شد. همچنین مصر تا سال 1984 از سازمان کنفرانس اسلامی اخراج شد.
قطع کمک‌های مالی اعراب به مصر و وقوع انقلاب اسلامی در ایران و دستور امام خمینی(ره) به قطع ارتباط با این کشور، مشکلات اقتصادی را در مصر تشدید کرد. همچنین امضای این توافق جریان‌های اسلامگرا را در مصر به خشم آورد و دوقطبی در بین جامعه مصر افزایش یافت.
سادات برای مهار و کنترل اوضاع، اقدام به دستگیری بسیاری از مخالفان کرد و تلاش کرد تا شرایط کشور را به سمت اختناق بیشتر پیش ببرد تا اینکه 6 اکتبر 1981 یعنی کمتر از یک‌ماه از آغاز دستگیری مخالفان، در مراسم رژه به‌مناسبت روز ملی مصر توسط تعدادی از افسران ارتش و با گلوله خالد اسلامبولی به هلاکت رسید.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1352270/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت سریع‌القلم از عقب افتادگی علمی ایران و پیشرفت عرب ها و جهان/ سقوط زبان فارسی و نگارش آن در دانشگاه ها/ مدارک دکترا برای پرستیژ بدون ارزش علمی

بارش بی سابقه برف در ژاپن ؛ ارتفاع برف را در خیابان ها ببینید

لاوروف: غرب در پی کنار زدن روسیه، ایران و چین از سوریه است

واکنش سخنگوی طالبان به اختلاف در سطح رهبری این گروه

بیت کوین با عقب نشینی ترامپ به کانال 100 هزار دلاری برگشت

طرح «جداسازی قابلیت‌های هوش مصنوعی آمریکا از چین» با 100 میلیون‌ دلار یا 20 سال زندان برای ناقضان آمریکایی

استفاده از هوش‌مصنوعی چینی در آمریکا 20 سال زندان دارد

ورود آمریکا به پرونده هسته‌ای ترکیه و روسیه

پشت پرده قطع کمک‌های مالی به همجنس‌بازان، تجزیه‌طلبان و تروریست‌ها+ اسناد

ترامپ به نتانیاهو اعتماد ندارد | او همچنان نتانیاهو را دوست ندارد

راهبرد جدید امنیت ملی

تذکر به برادران عجول

ورود احمد الشرع به آنکارا

طرح عجیب سناتور آمریکایی برای مقابله با هوش مصنوعی چینی

دبیرکل سابق ناتو، بر مسند وزارت دارایی نروژ نشست

تهدید به منحل‌کردن کابینه نتانیاهو توسط یک وزیر اسرائیلی دیگر

بازداشت فعال مشهور محیط‌زیستی برای حمایت از فلسطین

انتقاد شولتز از ترامپ برای چشم‌داشت به منابع کمیاب اوکراین

ترکیه از برنامه ایجاد پایگاه‌های نظامی در سوریه اظهار بی‌اطلاعی کرد

مشاور سابق زلنسکی: اوکراین شکست خورده جنگ است

رئیس سازمان بورس: رشد اقتصادی در گرو سرمایه‌گذاری و تشکیل سرمایه است

صدور مجوز واردات 50 هزار تن برنج و سیب زمینی

شمس‌الدین حسینی: به دنبال افزایش فعالیت در صندوق بین‌المللی پول بودیم، به ما گفتند لیبرال!

نحوه توزیع گوشت تنظیم بازار تغییر پیدا می‌کند؟

نتیجه استقلال الشرطه:تساوی برابر الشرطه عراق در لیگ نخبگان آسیا

الشرطه از استقلال به AFC شکایت کرد

خرازی:مقاومت همچنان قدرتمند است و به حیات خود ادامه می‌دهد

شکایت عراقی‌ها از استقلال؛ دردسرساز می‌شود؟

عمده‌ترین مقاصد صادرات غیرنفتی ایران چین، عراق، امارات و ترکیه هستند

رویکرد نوآورانه در برنامه‌های عمرانی و اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد

وقوع آتش سوزی در پتروشیمی مارون/ 6 نفر مصدوم شدند

رالی تور راه ادویه در کرمان برگزار می‌ شود

افتتاح 6 پروژه راهداری با اعتبار 324 میلیارد تومان اعتبار در خراسان‌جنوبی

حمایت از تولید و سرمایه‌گذاری اولویت‌های توسعه اقتصادی اصفهان است

رشد اقتصادی در گرو سرمایه‌گذاری و تشکیل سرمایه است

پیشبرد اهداف توسعه ای و اقتصادی در مرکزی نیازمند وفاق و همدلی است

حریق در پتروشیمی مارون مهار شد

نخستین فرودگر ماه اروپا رونمایی شد

اروپا یک میلیارد یورو خرج کرد!

آنچلوتی: بله، رونالدو بهترین بازیکن تاریخ است

رکورد خارق العاده حمل زغال سنگ در چین؛ آیا این رکورد شکسته می شود؟

ایلان ماسک از بلاک چین برای مبارزه با تقلب در خزانه‌داری آمریکا حمایت می‌کند

ترامپ خطاب به اوکراین چه گفت؟

ترامپ برای تیک تاک خریدار جدید پیدا کرد

بی‌توجهی اوپک‌پلاس به درخواست‌های ترامپ

غلبه جنگ رسانه‌ای بر دعوای تعرفه‌ها | نظام تعرفه در ایران چقدر اهمیت دارد؟

بی‌توجهی اوپک پلاس به درخواست‌های ترامپ

قیمت امروز نفت در بازار جهانی

گزینه‌های ترامپ برای مدیریت CIA و NSA چه کسانی هستند؟ +عکس

واکنش شولتز به درخواست جنجالی ترامپ از اوکراین